Gites Le Lancelot

Activiteiten in Ambierle en omgeving: Middeleeuwse dorpen

Voor iedereen die van oude middeleeuwse dorpjes en kastelen houdt is de omgeving van Ambierle echt de moeite waard. Een tour langs de meest bekende dorpen en stadjes is in elk seizoen een aanrader.

Op 10 minuten rijden van Ambierle ligt een van de mooiste dorpjes in de regio:

Saint-Haon-le-Châtel
Saint-Haon-le-Châtel (ook wel het ‘dorp van karakter’ genoemd) heeft als bijzonderheden een romaanse kerk met oude muurschilderingen. Het Pelletierherenhuis en Het Huis met de zonnewijzer zijn het bezoeken ook zeker waard. Daarnaast zijn nog de prachtige stadswal en een aantal huizen met traditionele houten muren. De abdij van Cluny in Saint-Haon is onderdeel van verschillende pelgrimsroutes.

Renaison
Slechts 7 autominuten verderop ligt Renaison. Dit is een iets moderner dorpje dat een aantal fijne wandelroutes biedt. In Renaison vind je nog een van de laatste 15 ambachtelijke klompenmakerijen in Frankrijk. Aan het begin van de vorige eeuw telde Frankrijk zo’n 20.000 klompenmakers. In dit stadje kun je verder orgel van St. Roch bezichtigen dat in de jaren 1870-1871 door de orgelbouwers werd gebouwd. Het is een van de belangrijkste orgels in zijn soort dat te vinden is in het Rhône-Alpes gebied. De kapel van Saint-Roch is in 1869, na een schenking van grond aan de gemeente, dat de huidige kapel werd gebouwd door architect M. Chatard. In 1977, de vereniging St Roch zich de renovatie van het gebouw en de behuizing. Vanaf deze plek, ontdekken we een uitzicht over de daken van het dorp en het omringende landschap.

In Renaison is verder nog het kasteel van Bernarde te vinden. Dit is in prive-eigendom, maar om de twee jaar open voor bezoekers tijdens de Open Monumentendag. Het werd gebouwd in 1720-1750.

De Dam van Chartres en Rouchain voorzien Roanne en omgeving van schoon drinkwater, en zijn populair onder wandelaars. De Dam van Chartres, een boogdam die in 1888/1891 is gebouwd zou van de oudste in Frankrijk zijn, Aan de rand van de dam staat een van de hoogste bomen van Frankrijk, een Douglas Spar van 53 m.

De imposante zwaartekrachtdam van Rouchain is gebouw in 1976, beslaat 39 hectare en heeft een reservoir van 6,5 miljoen m3. In de buurt van Rouchain kun je naast wandelen ook uitstekend klimmen.

Verder is er in Renaison een een pretparkje met Mini-Golf, buiten bowling, outdoor games en een ezeltour.

Saint-Maurice sur Loire
Het pittoreske dorp Saint-Maurice-sur-Loire, is gebouwd op een kloof aan de Loire en licht naast het meer van de stuwdam van Villerest, Saint-Maurice-sur-Loire is het bezoeken waard vanwege de 12e eeuwse donjon, een restant van een kasteel dat hier vroeger stond. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over de omliggende vallei en de kloof van de Loire. Het stadje wordt verder gekenmerkt door prachtige huizen en charmante steegjes. Het landhuis La Mure-Chantois met haar 18e eeuwse fresco’s verdient een speciale vermelding. 

Villerest
Bij het meer van Villerest is er de mogelijkheid om diverse watersporten te beoefenen. Je kunt er kajakken, zeilen, vissen en surfen.

Chateau de La Roche
Chateau de la Roche is een prachtig kasteel. Het ligt op een rots in het meer van de Villerest stuwdam. Zowel in het kasteel als ertegenover op de berg zijn restaurants.


Op de weg terug richting Ambierle kom je nog een paar mooie plekken tegen.

La Palisse
Rijd zeker even langs La Palisse. Het kasteel van La Palice is prachtig. Het is van de voorkant, zijkant en achterkant totaal anders. Vergeet niet ook even de tuin te bekijken. Die ligt aan de overkant van de weg.

Verscholen op de route tussen La Palisse en Saint Prix is een prachtige viaduct te vinden.

Charlieu
Charlieu is een mooi middeleeuws stadje met veel vakhuizen en een benedictijnenabdij uit de 9e eeuw en een klooster uit de 15 met bijzonder mooie romaanse portalen. De abdij heeft diverse bijzondere ruimten die zijn ingericht als museum. Het gebouw is prachtig versierd met dieren en karakters die deugden en ondeugden voorstellen. Een must visit voor architectuurliefhebbers. Charlieu is bekend om zijn bijzondere zijden stoffen. Het Musée de la Soierie laat de vervaardiging met behulp van weefgetouwen zien. Elke zomer is in Charlieu “De Nacht van de abdij", met (komedie)theater en veel prachtige kostuums.

Le Crozet
Le Crozet 17 minuten vanaf Ambierle. Het is een waar openluchtmuseum met zijn middeleeuwse en renaissance huizen. In augustus is er een Glas festival: de beste glashandwerklieden van Frankrijk laten hun vaardigheden zien.

Roanne
Roanne is een van de grotere steden in de buurt van Ambierle. Naast prachtige gebouwen bekijken, kun je hier ook uitstekend winkelen en uit eten.

Vichy
Vichy, dat op ca 50 kilometer afstand van Ambierle ligt, is vooral bekend van haar natuurlijke geneeskrachtige waterbronnen en thermale baden. Daarnaast is Vichy een mooie oude stad met veel bezienswaardigheden en een leuke shopstad.