Gites Le Lancelot

Seizoens activiteiten Ambierle en omgeving

In elk seizoen is er wel iets te doen in Ambierle en omgeving. We zetten een aantal seizoen activiteiten voor u op een rijtje.


Zomer

Zomermarkten
Iedere vrijdag in juli en augustus is er in Ambierle een gezellige en zeer populaire Zomermarkt. Van heinde en verre komen mensen naar deze markt om lokale lekkernijen en kunst te kopen.

Ook in het prachtige St. Haon is in de zomermaanden regelmatig een markt met streekproducten.

Vooral in de zomerperiode zijn er in tal van dorpjes en steden in de omgeving van Ambierle plaatselijke feesten, braderieën, markten, brocantes en dergelijke.

Dorpsfeesten
De eerste zondag van augustus is er in Les Biefs La Fête de Soupe aux Choux, een feest waar je je kunt dansen, genieten van livemuziek, en traditionele volksspelen kunt aanschouwen. Schuif aan op het plein voor een maaltijd van koolsoep en diverse bijgerechten. De kosten voor dit diner zijn ca. € 10,= per persoon.

In het middeleeuwse dorpje Arfeuilles vindt het 2e weekend van augustus een dorpsfeest met minikermis plaats. Ook hier kun je aanschuiven voor een maaltijd.

Brocante en antiek verkoop
Als je van antiek en brocante houdt dan ben je bij de Emmaüs in Mably en Marcigny aan het goede adres. De opbrengst van de verkochte curiosa, kleding en brocanterien gaan naar een goed doel. Twee keer per maand, op de 1e en 3e zaterdagochtend van de maand kun je op zoek naar antieke schatten.

In de buurt zijn diverse antiekwinkels/brocantes te vinden.

Kunst en ambacht
In het dorp Châtel Montagne wonen en werken veel bijzondere kunstenaars en handwerklieden. Je vindt hier een glasblazerij, een glasmozaïkatelier, een mandenmaker, houtbewerkers en sieradenmakers. In het Maison du Patrimoine, tegenover de kerk, kun je ambachtelijke streekproducten kopen.

 

Alle seizoenen

Creatieve activiteiten

Boekenmarkten 
Vier keer per jaar is er een boekenmarkt in Ambierle. Ambierle is namelijk behalve Village de caractère en “Village de Livres” (een boekendorp).

Schrijversretraite
Ambierle is in de lente, herfst en winter bij uitstek geschikt voor mensen die behoefte hebben om lekker tot rust te komen, te contempleren, mediteren en bijvoorbeeld zonder afleiding aan een boek of project te werken.

Voor schrijvers is deze plek echt ideaal. In alle seizoenen.

Struinen langs kastelen en door dorpjes
Voor iedereen die van oude middeleeuwse dorpjes en kastelen houdt is de omgeving van Ambierle ook fantastisch.

Chateau de la Roche is een prachtig kasteel. Het ligt op een rots in het meer van de Villerest stuwdam. Zowel in het kasteel als ertegenover op de berg zijn restaurants.

Daarnaast is een bezoek aan het kasteel van La Palice ook de moeite waard.  Chateau de Dree ligt op 40 kilometer afstand van Ambierle. De indrukwekkende burcht van Billy biedt een prachtig uitzicht op de vallei van Allier.

Charlieu is een mooi middeleeuws dorp met veel vakhuizen en een benedictijnenabdij met bijzonder mooie romaanse portalen.

Roanne is een van de grotere steden in de buurt van Ambierle. Naast prachtige gebouwen bekijken, kun je hier ook uitstekend winkelen.

Vichy is bekend van haar natuurlijke geneeskrachtige waterbronnen en thermale baden. Daarnaast is Vichy een mooie oude stad met veel bezienswaardigheden en een leuke shopstad.


Sportieve activiteiten

Wandelparadijs
Voor wandelaars is Ambierle en omgeving een perfecte plek. Er zijn veel wandelpaden, ook voor wandelaars die wat uitdaging zoeken. Langs de Loire is het zowel in de zomer als in de herfst en lente prachtig wandelen.

Montagne Bourbonnaisse is een prachtig natuurgebied met loof- en naaldbos. Je komt helemaal in de zen modus door het geluid van de kabbelende beekjes. Ook kun je diverse dieren op je pad treffen, zoals reeën, wilde zwijnen, konijnen en talloze buizerds.

Midden in het bos vind je de watervallen van Cascade de Pisserotte.

Fietsen en mountainbiken
De omgeving van La Montagne Bourbonnaise is een mooi gebied om fiets- en mountainbiketochten te maken. De rustige bergwegen zijn prima begaanbaar, maar er zijn uiteraard wel stijgingen en dalingen in het parcours. Er zijn ook mogelijkheden om per quad de omgeving te verkennen. Stuntfietsers en skaters maken in de zomermaanden dankbaar gebruik van de skipistes bij La Loge deze Gardes en het langlaufgebied leent zich in deze periode van het jaar goed voor mountainbike ritten.

Zwemmen
Voor zwemliefhebbers zijn in de omgeving diverse mogelijkheden. Zoals de meertjes in La Mayet de Montagne en in St. Clement. Het stuwmeer “Lac de Villerest” biedt buiten het zonnen op het zandstrand, ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld een waterfiets of kano te huren. In Vichy kan er gezwommen worden in hete overdekte zwemparadijs.

Paardrijden
De omgeving leent zich perfect voor het maken van paardrijtochten. Manege “Centre équestre de la Vallée” biedt georganiseerde tochten.

Klimmen
In de bossen is het klimparcours door de bomen “Cimes Aventures” te vinden. Er is zowel een kinder- als volwassenenparcour waar u onder begeleiding en volledig gezekerd het parcours met uitdagingen kunt afleggen.

Winter

In de winter kun je bij La Loge des Gardes (bij sneeuwval natuurlijk) skiën. De pistes zijn niet heel groot, maar het langlaufgebied wel. De sfeer is gemoedelijk en de prijzen een stuk lager dan in de populaire, veel grotere Franse skigebieden.