Gites Le Lancelot

Over Ambierle

Ambierle is een gemeente in het Franse departement Loire (regio Auvergne-Rhône-Alpes) en telt 1813 inwoners (2005). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Roanne.

De oppervlakte van Ambierle bedraagt 30,9 km², de bevolkingsdichtheid is 58,7 inwoners per km².

Ambierle in de geschiedenis
Gelegen op 18 km van Roanne, in het noorden van de Loire, heeft de stad Ambierle zijn faam te danken aan een benedictijnenabdij gesticht in de middeleeuwen.

 

Vermeld in 902, maar met een obscure oorsprong waarschijnlijk vóór deze datum, integreert de abdij van Ambierle de orde van Cluny in 938. Verlaagd in priorij na 1101, volgt het klooster ambierlois de bestemming Clunisienne tot zijn
secularisatie in 1788. Twee branden markeerden de geschiedenis, één rond 1441, de andere in 1746.
Wat is er nog over van het verhaal?


 Het hof van de impasse van Saint-Charles
De muren van deze binnenplaats dragen de sporen van gebeurtenissen en personages die het tafereel markeren. Het vertegenwoordigt de ruimte die voorheen aan de prior was voorbehouden. Een ommuurd raam met bogen en de deur in gotische stijl bekroond door de armen van de prior Antoine de Balzac, herinneren aan het midden van de vijftiende eeuw en de reconstructie die het na de overgang van flayers rond 1441 in werking stelt.
De imposante deur die toegankelijk is via een dubbele trap, dateert uit het midden van de achttiende eeuw. Dit is de transformatie die de vroegere J.B. de la Rochefoucauld na de toevallige brand van 1746 verlangde.

De veranda aan de voorzijde
Gebouwd in het midden van de vijftiende eeuw, maar later getransformeerd, het huisvestte de enige toegangspoort tot de priorij. Het gaf de religieuzen en de mensen die voor hen werkten toegang tot het klooster. Op bepaalde tijden van het jaar konden parochianen ook deelnemen aan de diensten.

De vestingtoren of de gevangenistoren
Alleen toren nog intact van de vestingwerken van de priorij, presenteert zij zijstad, een kleine mond met vuur waardoor het schieten met de eerste vuurwapens (culverin). De andere mazen in de wet waren verborgen tussen de achttiende en twintigste eeuw. Deze toren wordt "toren van de gevangenis" genoemd omdat het onderste deel een gewelfde kerker bevat waarin de criminelen werden gevangengezet die waren beoordeeld door de rechtvaardigheid van de religieuzen.

De Priorij en zijn gevel
Dit klooster gebouw gebouwd in de tijd voor zeven monniken werd gebouwd tussen 1753 en 1757. Het is versierd met de armen van Cluny en kardinaal de la Rochefoucauld, superieur van de orde.
Als je langs de façade naar het koor van de kerk loopt, kun je de overblijfselen zien van het romaanse gebouw (11e eeuw) waarop de gotische kerk is gebouwd. de gebouwen van het stadhuis en woningen boven


De klokkentoren van de kerk van Saint-Nizier
Vanaf het einde van de 15e eeuw, tot 1667, diende de prior kerk als een parochiekerk. Het was toen dat het werd gebouwd na een meningsverschil tussen de prior en de pastoor. De klokkentoren, die dateert uit 1773, presenteert op zijn oostelijke deel, 3 grafstenen van de hoge middeleeuwen.

 

Ferrachat Street
De oudste straat van Ambierle, het was tot de negentiende eeuw de hoofdstraat van het dorp waar de winkels elkaar volgden. Bij het opkomen, net na de bocht, kunt u aan de linkerkant een huis zien dat in de zestiende eeuw bewoond werd door een ambachtswigmaker.
 
De prior kerk


Deze kerk, gewijd aan Sint Maarten van Tours, werd gebouwd in de tweede helft van de 15e eeuw, onder de prioriteit van Antoine de Balzac d'Entragues. De laatste, die het herstel van de priorij had ondernomen, heeft zijn werk grotendeels ondertekend door honderd keer het wapenschild van zijn familie te hakken. Het gebouw bevat de overblijfselen van een Romaanse kerk uit de elfde eeuw en de noordkant van een kapel uit de veertiende eeuw. Het polychrome dak herinnert aan dat van de Hospices de Beaune. De kerk Saint-Martin, sinds 1840 geklasseerd als historisch monument, werd een parochie na de revolutie van 1789.

Deze kerk herbergt het altaarstuk van de Passie, daterend uit 1466 en toegeschreven aan Rogier Van Der Weyden. Dit drieluik, aangeboden door Michel de Chaugy, heer van Ambierle, werd van zijn huis in Beaune naar Ambierle vervoerd en bevindt zich al vijf eeuwen op zijn plaats van herkomst.

De binnenplaats Deze binnenplaats met een galerij die het kloostergebouw met de kerk verbond, werd gebouwd in de 18e eeuw toen de monniken dicht bij de enorme ruimte kwamen die gereserveerd was voor de prior sinds het midden van de 15e eeuw. Alleen een torentje met de armen van Balzac, gelegen in de zuidwestelijke hoek, herinnert zich dit keer. Het is toegankelijk vanuit de kerk door een monumentale deur of door het House of Country. In deze binnenplaats rechts van het torentje gaf een kleine raadselachtige doorgang toegang tot de straat. Het gebouw waar nu het landhuis staat, dateert ook uit de achttiende eeuw, het had een huishoudelijke of gemeenschappelijke functie.

Onze Lieve Vrouw

 
De Madonna, monumentaal beeld van de Maagd geplaatst onder de titel van Onze Lieve Vrouw van de Goede Hulp, werd ingehuldigd in 1877, het hangt over Ambierle en de vlakte. Het is een oude versterkte positie van het Keltische tijdperk. De lokale traditie plaatst het kampement van het XIe legioen van Julius Caesar, die hier kwam om de winter door te brengen na zijn overwinning in Alesia in 52 voor Christus. Het torentje met het beeld is omgeven door stèles die een weg naar het kruis vormen.

 

Het panorama vanaf deze plek is uitzonderlijk, van de Saône et de Loire, via de bergen van Lyonnais, naar het zuiden.

 

De kapel Saint Symphorien

 

 Deze kapel, zonderling van de stad in de plaats Georges, is gewijd aan Saint Symphorien, de eerste martelaar van Autun. Geplaatst op een oude site (Keltisch en Gallo-Romeins), het is een plaats van aanbidding noodzakelijkerwijs heel oud met sporen van begrafenis in de buurt. Het omvat een triomfantelijke romaanse boog, maar werd verschillende keren herbouwd, vooral in de zeventiende eeuw, na een epidemie van de pest en de introductie van de cultus van St. Roch. Een exemplaar van Maagd in majesteit duidt ook op een Mariale cultus.

 

 

 

Reis terug in de tijd en bezoek het Alice Taverne-museum, dat meer dan 1000 m² aan collecties biedt die het leven van Roanne en Forézienne tussen 1840 en 1940 vertegenwoordigen.
Tijdelijke tentoonstellingen zijn regelmatig gepland.

De onderstaande kaart toont de ligging van Ambierle met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

In alle seizoenen een tour langs de meest bekende dorpen en stadjes een aanrader.

Op 10 minuten rijden van Ambierle ligt een van de mooiste dorpjes in de regio: Saint-Haon-le-Châtel.

Slechts 7 minuten verderop ligt Renaisson.

Saint-Maurice sur Loire

Charlieu

Le Crozet 17 minuten vanaf Ambierle

Chateau de la Roche is een prachtig kasteel. Het ligt op een rots in het meer van de Villerest stuwdam. Zowel in het kasteel als ertegenover op de berg zijn restaurants.

Daarnaast is een bezoek aan het kasteel van La Palice ook de moeite waard.  Chateau de Dree ligt op 40 kilometer afstand van Ambierle. De indrukwekkende burcht van Billy biedt een prachtig uitzicht op de vallei van Allier.

Charlieu is een mooi middeleeuws dorp met veel vakhuizen en een benedictijnenabdij met bijzonder mooie romaanse portalen.

Roanne is een van de grotere steden in de buurt van Ambierle. Naast prachtige gebouwen bekijken, kun je hier ook uitstekend winkelen en uit eten.

Vichy is bekend van haar natuurlijke geneeskrachtige waterbronnen en thermale baden. Daarnaast is Vichy een mooie oude stad met veel bezienswaardigheden en een leuke shopstad. Het ligt op 52 minuten rijden van Ambierle.

Wandelparadijs
Voor wandelaars is Ambierle en omgeving een perfecte plek. Er zijn veel wandelpaden, ook voor wandelaars die wat uitdaging zoeken. Langs de Loire is het zowel in de zomer als in de herfst en lente prachtig wandelen.

Montagne Bourbonnaisse is een prachtig natuurgebied met loof- en naaldbos. Je komt helemaal in de zen modus door het geluid van de kabbelende beekjes. Ook kun je diverse dieren op je pad treffen, zoals reeën, wilde zwijnen, konijnen en talloze buizerds.

Midden in het bos vind je de watervallen van Cascade de Pisserotte.

Fietsen en mountainbiken
De omgeving van La Montagne Bourbonnaise is een mooi gebied om fiets- en mountainbiketochten te maken. De rustige bergwegen zijn prima begaanbaar, maar er zijn uiteraard wel stijgingen en dalingen in het parcours. Er zijn ook mogelijkheden om per quad de omgeving te verkennen. Stuntfietsers en skaters maken in de zomermaanden dankbaar gebruik van de skipistes bij La Loge deze Gardes en het langlaufgebied leent zich in deze periode van het jaar goed voor mountainbike ritten.

Skiën
In de winter kun je bij La Loge des Gardes (bij sneeuwval natuurlijk) skiën. De pistes zijn niet heel groot, maar het langlauf gebied wel. De sfeer is gemoedelijk en de prijzen een stuk lager dan in de populaire, veel grotere Franse skigebieden. La Loge des Gardes ligt op slechts 30 minuten rijden van Ambierle.

Op 1 uur en 10 minuten rijden ligt het iets grotere skigebied Chalmazel. Dit gebied 1640 meter hoogte en kent een winterseizoen van december tot begin maart. Het is ideaal voor families of vrienden en je kunt er skiën, sleeën en langlaufen.